Головна » 2014 » Грудень » 1 » Участь у міжнародному семінарі
10:52
Участь у міжнародному семінарі

До Інспекції з питань захисту прав споживачів у Дніпропетровській області надійшов лист з Держспоживінспекції України щодо проведення 16-17 жовтня 2014 року у місті Києві міжнародного семінару «Європейський досвід контролю за торгівлею на відстані. Ефективні способи державного регулювання Інтернет торгівлі, теле-радіопродажів та торгівлі через поштові служби», організатором якого виступила Держспоживінспекції України за підтримки Європейської комісії з Брюсселю.

За дорученням начальника Інспекції з питань захисту прав споживачів у Дніпропетровської області Сіровської Ванди Миколаївни у міжнародному семінарі прийняла участь головний спеціаліст сектору контролю за рекламною діяльністю та торгівлею на відстані Держспоживінспекції у Дніпропетровської області - Піхун Наталія Анатоліївна.

На семінар у м. Київ прибули запрошені представники інших держав міжнародних організації, а саме: Управління захисту прав споживачів Естонії - Мартін Сіммерманн, Національної асоціації активних споживачів Болгарії - Богомір Ніколом, Міністерство економіки Греції. Європейської фінансово-правової громадської організації - Панагіотіс Гредіс, Міністерство економіки та фінансів Італії – Мауріціо Менсі, а також, представники територіальних областей Держспоживінспекції України. Модератором семінару призначений Рябека Сергій Олександрович, начальник відділу контролю за рекламною діяльністю та торгівлею на відстані Інспекції з питань захисту прав споживачів у м. Києві.

Особливу увагу на семінарі було приділено досвіду у роботі інших держав, надано цікаві статистичні дані за 2011-2014 роки, публікації, приклади; досвід системи роботи зі скаргами споживачів, системи інформаційного нагляду, питання обробки скарг споживачів та їх розгляд, а також накладення штрафних санкцій на порушників діючого законодавства. Були представлені цікаві відеоролики які випускають для дітей. Піднімалось питання захисту прав споживачів на рівні ЄС та питання Європейської стратегії 2020.

Також, прозвучали доповіді на теми:

  • Правові основи регулювання торгівлі на відстані в ЄС, Повноваження, обов’язки, структура та обсяг річної роботи органу контролю. Спеціальні вимоги до суб’єктів господарювання, що здійснюють торгівлю на відстані.
  • Права споживача та особливості їх реалізації при придбанні товару на відстані.
  • Практика проведення перевірок з ініціативи органу контролю,їх кількість, ефективність та особливості. Санкції та порядок їх стягнення. Механізм заборони реалізації товару.
  • Стан, перспективи розвитку торгівлі на відстані в ЄС та Україні, поради європейських експертів щодо удосконалення контролю в даній сфері. Приклади ефективної побудови системи контролю за торгівлею на відстані у державах-членах ЄС. Бачення ЄС щодо шляхів адаптації законодавства України та реформування системи за господарською діяльністю у зв»язку із підписанням Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, та інші питання.

Наприкінці, виступив начальник відділу контролю у сфері послуг Управління захисту прав споживачів Держспоживінспекції України Кобельков Олег Валентинович, який особливу увагу приділив аналізу Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про рекламу» та його відповідність вимогам Європейської конвенції про транскордонного телебачення».

Семінар пройшов у приємній обстановці, були бурхливі обговорення доповідей представників інших держав, запитання, відповіді, обмін інформацією та підведення підсумків.

Досвід, який був отриманий на цьому семінарі, буде використаний у подальшому в роботі Держспоживінспекції у Дніпропетровській області, який буде на користь нашій правовій державі.

Переглядів: 943 | Теги: Європейський досвід, Сіровска В.М., Міжнародний семінар